Thursday, October 9, 2008

DATUK SERI ABDULLAH BADAWI LEPAS JAWATAN MAC 2009

Datuk Seri Abdullah Badawi membuat kejutan pada sidang media selepas mesyuarat BN  petang semalam apabila mengumumkan bahawa beliau tidak akan mempertahankan jawatan Presiden UMNO dalam pemilihan bulan Mac 2009.  InsyaAllah, Datuk Seri Najib akan mengantikan beliau sebagai Presiden and Perdana Menteri.

Seperti sejarah mengulang kembali peristiwa 13 Mei 1969.  Kerana BN kehilangan banyak kerusi pada PU 12 pada bulan Mac 2008 keadaan yang kelamkabut menjadi genting dengan kontroversi Cina masyarakat immigran yang menumpang.  Selepas itu diikuti oleh tangkapan ISA.  Jadi seperti Tunku Abdul Rahman ketika itu, Abdullah adalah pegawai di situ, terdesak menurukan kuasa kepada Tun Abdul Razak, Timbalan Perdana Menteri, ayah Najib.

Jika kita belajar dari sejarah maka keputusan Pak Lah, insyaAllah, adalah keputusan yang bersesuaian seperti Tunku lakukan .  Ekoran daripada itu UMNO dan Melayu telah bangkit dan dasar kerajaan digubal untuk memajukan orang Melayu dan bumiputera lain yang kesan dan manfaatnya kita kecapi sejak beberapa dekad yang lalu.  Harapan kita semoga Najib memimpin lebih baik daripada ayahnya.

Pak Lah, seorang pemimpin yang baik tetapi mungkin beliau tiba pada masa dan tempat yang salah dengan gaya kepimpinan yang tidak berkesan lagi.

No comments: